Sanatı, yaşama yardım etmeye çağırıyorum
Friedrich Nietzsche
İnsan, doğayla arasına mesafe koydu, insan, insanla arasına mesafe koydu, hayatla, düşleriyle, cesaretiyle, iradesiyle arasına mesafe koydu. Etik değerler yok olmanın kıyısında ve maalesef saplantılı, huzursuz yaşayışlarımız.
21 yüzyılın yıkık dökük ve İtaatkâr insanlığı. Geliştiğimizi düşünüyoruz fakat teknoloji ilerledikçe insanın yaşam alanları da daralıyor. Büyük bir karmaşa var içimizde. Bireyin özünde var olan; hayatı yaratma gücü, gelişmeye açık bakış açısı zamanla yok olmanın eşiğine geldi. Duyguları ifade etme şeklimize ve yaşayış biçimine sürü toplumunun tepkisi ile cevaplar üretiyoruz. İnançlarımız, yaşam biçimimiz büyük çelişkilerle dolu.
“Böyle Buyurdu Zerdüşt” metninde; üstinsan, güç istenci, bengi dönüş düşüncesini ele alarak yönümüzü saptadık. Nietzsche’nin bakış açısını, günümüz insanıyla bağlar kurarak deşifre ettik. Birbirimizi nasıl anlıyoruz? Kelimeler ya da gördüğümüz her şeye yüklediğimiz anlamların ne kadar doğru olduğunu sorgulamak istedik. Eğreti konumlarımız, yüzümüzde zorunlu maskeler ve asla kendinden tatmin olamayan insanlığımız! Peki, verdiğimiz kararlar; kişisel arzularımız mı yoksa dayatılan algının bir sonucu mudur? Bizler, kendi kararlarımızı alabilen bireyler miyiz? Belki öyleyiz… Belki de değiliz…
UYARLAYAN VE YÖNETEN Müge Saut MÜZİK Cem Yarkın IŞIK TASARIMI Alev Topal YÖNETMEN YARDIMCISI Erdinç Doğancı, Emel Selvi ÇEVİRİ ÇALIŞMASI N.Öykü Süs DEKOR Feyyaz Yaman, Serhat Yüksekbağ IŞIK KUMANDA Taha Eren Özcan FOTOĞRAF Volkan Erkan – Erdi Köseoğlu
DIŞ SESLER Ender Yiğit, Arda Kavaklıoğlu, Aybike Turan, Mustafa Dincir
OYNAYANLAR Nevzat Süs, Talha Kösten, Esra Kucur, Sevcan Sini, Betül Alaz ve Müge Saut
İKSV tarafından verilen Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteği ile üretilmiştir.
Katkılarından dolayı Leyla Okan, Onur Remzi Kükürt, Görkem Tekin ve İrem Arslan’a teşekkür ederiz.


Friederich Nietzsche
Yazan


Müge Saut
Yönetmen

Cem Yarkın
Müzik

Erdinç Doğancı
Yönetmen Yardımcısı

G.Emel Selvi
Yönetmen Yardımcısı

N.Öykü Süs
Çeviri Çalışması

Alev Topal
Işık Tasarımı

Taha Eren Özcan
Işık Kumanda

Ender Yiğit
Dış Ses

Arda Kavaklıoğlu
Dış Ses

Mustafa Dincir
Dış Ses

Aybike Turan
Dış Ses

Feyyaz Yaman
Dekor Çalışması

Serhat Yüksekbağ
Dekor Çalışması

Volkan Erkan
Fotoğraf

Erdi Köseoğlu
Fotoğraf - Video

Nevzat Süs
Oyuncu

Talha Kösten
Oyuncu

Esra Kucur
Oyuncu

Sevcan Sini
Oyuncu

Betül Alaz
Oyuncu


Müge Saut
OyuncuYeni sezonda görüşmek üzere…
Friedrich Nietzsche, Prusya Devleti’nde 15 Ekim 1844’te doğdu. Daha yoğunluklu 1870 ve 1880’lerde eser veren Alman filozof ve eleştirmen, geleneksel felsefi fikirlerini, çağdaşlıkla ilişkili sosyal ve siyasal din görüşlerini ve Avrupa’nın geleneksel ahlak ve din anlayışını sert bir şekilde eleştirmesiyle tanınmıştır. Çoğu eleştirisi; insanlara dayatılan yanlış bilinçle yüzleştiren psikolojik tanılara dayanır. Bu yüzden genellikle geleneksel değerlere karşı “yorumlama ve şüphe” geliştirmiş çağdaş düşünürlerle (Marx ve Freud gibi) ilişkilendirilir. Nietzsche ayrıca, eleştirdiği geleneklere bağlı değerleri karşılaştırarak, doğanın özü teorilerini desteklemek için, kültürel yenilenmeyi, sosyal ve psikolojik hayatı, yeni değerler ileri süren kışkırtıcı önerileriyle psikolojik analizlerini kullanır.
Friedrich Nietzsche, Alman filozof, deneme yazarı, kültürel eleştirmendi. Gerçek, ahlak, dil, estetik, kültürel teori, tarih, nihilizm, güç, bilinç ve varoluşun anlamı hakkında yazıları düşünsel tarihe ve batı felsefesine büyük ölçüde etki etmiştir. Nietzsche geleneksel din ve metafiziğin sona ereceğini (yok olacağını) öngörmüş ve “Tanrı’nın ölümünden” bahsetmiştir. Nietzsche, örnek insanın kendini gerçekleştirme yoluyla kimliğini yaratması gerektiğini ve bunu ruh veya tanrı gibi hayattan üstün hiçbir şeye güvenmeden yapması gerektiğini iddia eder. Friedrich Nietzsche 1889 yılının ocak ayında 45 yaşındayken bir beyin hastalığından dolayı çökmüş ve 1900 Weimar’da ölmüştür.