‘’KENDİMİ ANLIYOR MUYUM’’ GELİŞİM ATÖLYELERİ
Hikâyenizi baştan yazmaya var mısınız?
Kendimizi geliştirmeye biraz hevesli biriysek okumuşuzdur, yazmışızdır, seminerlere kurslara koşmuş ve birçok şey öğrenmişizdir. Öğrendiğimiz konulardan bir süre etkilenmiş, aydınlanmış ve hatta biraz olsun nefes almış olarak yaşadıktan kısa bir süre sonra eski düzenimize dönmüşüzdür. Peki neden? Her şeyi biliyor olduğumuz halde eski alışkanlıklara ne yuvarlıyordu bizi? Yapmayı istemediğimiz davranışlarımızın arkasında hangi geçmiş anıların gölgesi vardı? Anlamak mümkün müydü? Ya Durdurmak? Ne kadar bakabiliriz kendimize? Derine, en derine..
İlişkilerimizde bir sorun yaşadığımızda ‘Sen beni anlamıyorsun’’ cümlesini duymuşuzdur da kendimize ‘’Sen kendini anlıyor musun?’’ dememişizdir mesela. Hikâyenin başlangıcının bu olduğu çok gelmez insanın aklına. Oysa gerçek tam da budur. İhtiyacımız olan şey ‘’KENDİMİZİ ANLAMAK’’ tır. Şu an geldiğimiz durumu, belki uzun zaman önceki seçimlerimizin yarattığını fark ettikçe yaşamımızın sorumluluğunu üstleniriz. Gerçekten ihtiyacımızın ne olduğunu keşfederiz. İhtiyacımızı karşılamanın koşullarını yaratırız. Hikâyeye doğru yerden başlarsak, seçme ve hikâyenin gidişini değiştirme şansımız olacaktır.
İnsanın kendini tanıma ihtiyacından yola çıkılarak Transaksiyonel Analiz (TA) Uygulayıcısı S. Güney ERKILIÇ tarafından ‘’KENDİMİ ANLIYOR MUYUM?’’ atölyeleri planlanmıştır. Transaksiyonel Analiz; Bireyin ve kurduğu iletişimlerin analizine dayanan güçlü bir yaklaşımdır. Çalışmalar bu yaklaşıma dayanan uygulamalarla desteklenmiştir. Etkileşimli ve aktif bir süreçtir. Ancak katılımcılar istedikleri oranda kendi hikâyelerini paylaşacaklardır. Bu her üye için geçerli bir korumadır. Bunun yanında çalışmamız bir terapi ya da psikolojik danışma değildir. Psikolojik açıdan gelişime odaklı bir süreç olacaktır ve bu yönüyle bile oldukça güçlü dokunuşların yaşanacağı öngörülmektedir. Katılımcıların atölye çalışmalarına katılmadaki istekliliği, süreçten kişisel olarak yararlanmalarını etkileyecektir. Her katılımcının istediği atölyeye ya da hepsine birden katılma seçenekleri bulunmaktadır. Transaksiyonel Analizin temel kavramlarının (kontrat, yaşam pozisyonu, ego durumları, transaksiyon-işlem, psikolojik oyun, sürücüler, komut-izin, yaşam kurgusu gibi) birbirini desteklediği, bütünlediği, her bir kavramın gerçeğin bir boyutuna ışık tuttuğu düşünülürse atölyelerin tamamına katılmak alınacak sonuçların etkisini arttırmak açısından önerilmektedir.
İlk atölyede grup kurallarının katılımcılarla birlikte belirlenmesiyle çalışmalarımız başlayacaktır. Bekleriz…
4-5-11-12 Kasım 2017 tarihinde 11.00 – 17.00 Saatleri arasında olup, 4 gün sürecektir. Dört günün toplam ücreti 800 TL’dir.
Ne dersiniz? Hikayenizi anlamaya ve istiyorsanız yeniden yazmaya var mısınız?
Eğer bu yolculuğa katılmak isterseniz verilen adreste buluşalım.
0536 214 27 33
TRANSAKSİYONEL ANALİZ GELİŞİM ATÖLYELERİ -I-
4 KASIM CUMARTESİ
11.00-13:30 ……Tanışma ve eğitim kontratından sonra Ego durumlarımız, kişiliğimizi oluşturan parçaların ne olduğu ve nasıl oluştuğunun ele alınacağı bir çalışma yapılacaktır.
13.30-14.30…….ARA
14.30-17:00……. Ego durumları açısından ilişki kurma tarzımızın ne olduğu, en çok kullandığımız ego durumunun keşfi, iki insan arasında ve kendi ilişkilerimizde gerçekleşen işlemlerin (Transaksiyonlar) analizi yapılacaktır.
5 KASIM PAZAR
11.00-13:30 …… Temas iletisi nedir? Temas iletilerine neden ihtiyaç duyarız? Teması alma-verme dengemize, temas iletisi profilimize ve bu konuda neye ihtiyacımızın olduğuna bakılacaktır.
13.30-14.30…….ARA
14.30-17:00……. Psikolojik oyun dediğimiz şey nedir? Oyundaki temel rolleri tanıma, Favorimiz olan bir rol var mı? Tekrarlayan iletişim ve ilişki örüntülerimizin keşfi, Yaşadığımız ve belki de acı verici olan bu tekrarlardan kurtulabilir miyiz? Sorgulamalarının yapıldığı bir çalışmadır.
17:30-18:00……..Katılımcı geribildirimleri ve paylaşımların alınması
TRANSAKSİYONEL ANALİZ GELİŞİM ATÖLYELERİ -II-
11 KASIM CUMARTESİ
11.00-13:30 …….Kendimizi neden bazı alanlarda cesur, girişken, bazılarında tutuk hissederiz? Girişken ya da çekingen olmamızı ne etkiliyor? Geçmişimizden gelen izinlerimiz ya da komutlarımız nelerdir?
13.30-14.30…….ARA
14.30-17:00……. Dünyaya geldiğimizde ve sonrasında kendimizi algılayışımız nelerden etkilendi? Yaşam pozisyonları nedir? Benimsediğimiz temel yaşam pozisyonumuz nedir? Bu pozisyonu korumak hayat hikayemizi nasıl etkiliyor?
12 KASIM PAZAR
11.00-13:30 …… Bu çalışmaya gelmeden önce isteyen her katılımcı hayali ya da gerçek bir iletişim örneğini, akışını 2 kopya yazıp getirecektir. Öğrenilen kavramlar üzerinden uygulamalar-doğaçlamalar yapılacaktır.
Küçük senaryolarla kendimizi keşfettiğimiz, neyi neden yapmış olabileceğimizi gözlemlediğimiz bir atölye olacaktır. Somutluk, Paylaşım ve farkındalık yaratan dinamik bir çalışmadır.
13.30-14.30…….ARA
14.30-17:00……. En temel 8 İlişkisel ihtiyaç ve bunun ürünü olan SEVGİ bu çalışmanın ana temasıdır. Samimiyete ve dolayısıyla sevgiye giden yolun ne olduğunu görebileceğimiz bir çalışma olacaktır.
17:30-18:00……..Katılımcı geribildirimleri ve paylaşımların alınmasıyla çalışma sonlandırılacaktır.
Not: 1.Çalışmalarımızın paylaşım odaklı olması nedeniyle atölyelerin bitiş saatlerine 30 dk. lık eklemeler yapılabilir.
Not: 2. Rahat kıyafetler, sıcak soğuk durumuna karşın uygun kıyafetler getirmenizi öneriyoruz.